Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2007

Τεχνολόγοι Μηχανικοί-Ομηροι του ΤΕΕ μέρος Β'

Φέυγοντας-απογοητευμένος για άλλη μια φορά-πριν από μερικές ημέρες από το προσυνέδριο της ΕΕΤΕΜ (ένωση των Τεχνολόγων Μηχανικών, για όσους δεν το γνωρίζουν) στην Θεσ/νίκη αναρωτιώμουν που επιτέλους βαδίζουμε. Η απογοήτευσή μου αναμενόμενη αφού έλεγα στον εαυτό μου, όπως και κάθε άλλη φορά, ότι άδικα χάνω το χρόνο μου αφού ποτέ κανένα συμπέρασμα ή μέτρο δράσης δεν ανακύπτει από αυτές τις συγκεντρώσεις του φορέα μας. Μοναδική αλλαγή είναι η απόφαση για την αλλαγή της ένωσης σε μελλοντικό ‘Επιμελητήριο’ , κάτι που πολύ αμφιβάλλω αν τελικά ευδοκιμήσει. Που οδεύει επιτέλους ένας από τους μεγαλύτερους επαγγελματικούς κλάδους στην χώρα μας, αριθμώντας δεκάδες χιλιάδες μέλη που κατευθύνονται, όπως προανέφερα, από το Τεχνικό Επιμελητήριο και από τους ‘συνάδελφους’ Διπλώματούχους Μηχανικούς; Κανείς δεν ξέρει πραγματικά.
Οι μόνοι που ξέρουν το άμεσο, τουλάχιστον, μελλον είναι οι αετονύχηδες του ΤΕΕ. Με το μηχανισμό που βρήκαν με τους κωδικούς αμοιβών κατάφεραν να ελέγχουν ποιός και εαν θα δικαιούται να υπογράψει μία μελέτη. Στο αισχρό λοιπόν αυτό μέτρο και με την ανοχή πάντα της κυβέρνησης, το ΤΕΕ δρώντας ως κανονικός μαστρωπός αποφασίζει εαν και σε ποιόν θα δώσει κωδικό έργου που αντιστοιχεί και στο δικαίωμά του εκάστοτε μηχανικού να εκδώσει αμοιβές και να υπογράψει μια μελέτη. Έτσι χρησιμοποιώντας φτηνές δικαιολογίες πολλοί συνάδελφοι Τεχνολόγοι και ενώ έχουν ενταχθεί ως ‘ειδικά μεταχειριζόμενα’ μέλη στο ΤΕΕ, τους έχει αρνηθεί το διακαίωμα να αναλάβουν ένα έργο που σχετίζεται άμεσα με την ειδικότητά τους. Έτσι αναφέρω ενδεικτικά ότι το ΤΕΕ έχει αρνηθεί να δώσει κωδικούς σε Μηχανολόγους Τ.Ε. να αναλάβουν ηλεκτρολογικές μελέτες και μελέτες ανελκυστήρων ενώ οι αντίστοιχοι Διπλωματούχοι φυσικά δεν έχουν κανένα πρόβλημα.
Όχι, δεν τα έχω με τους συνάδελφους διπλωματούχους ούτε και τους μάχομαι. Κάθε άλλο. Αηδιάζω όμως με τις πονηρές αυτές πρακτικές μέσω των οποίων ισχυροί μηχανισμοί εκμεταλλευόμενοι την ανοχή του κράτους πατούν επι πτωμάτων και σε αντίθεση με το γενικό καλό προωθούν με τρόπο απίστευτο και άκρως παρασκηνιακό τα συμφέροντα της συντεχνίας τους. Επιτέλους ας βρεθεί κάποιος χριστιανός (ή μουσουλμάνος ή βουδιστης τελος πάντων!) να λύσει το τεράστιο αυτό πρόβλημα και να αποφασίσει: Ο Τεχνολόγος Μηχανικός και μετά απο 4 τουλάχιστον έτη σπουδών είναι επιστήμονας ή εμπειροτέχνης και αρχιμάστορας; Eαν ισχύει το δεύτερο τότε όπως όλοι καταλαβαίνετε τα ΤΕΙ δεν έχουν λόγο ύπαρξης και πρέπει να καταργηθούν.

1 σχόλιο:

A-TEI είπε...

Δημήτρη μου,
είμαστε κοινωνοί ενός επαγγέλματος που τα δύο κυρίαρχα συστατικά του, τα επαγγελματικά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ενω ταυτόχρονα το κράτος απο εκεί που δεν επιτρέπει δικαιώματα αξιώνει και λαμβάνει υποχρεώσεις (δηλαδή πόρους).
Αυτό σε απλά νομικά λέγετε διάκριση, εκμετάλευση και έλλειψη συνταγματικών δικαιωμάτων.
Όσο καθόμαστε στα αυγά μας τίποτα δεν θα αλλάξει.
Χρειάζετε να επαναστατίσουμε.
Αμα αρχίσουμε να καίμε πολεοδομίες τοτε να δούμε. Ρήξη με το κατεστημένο λέγετε αυτό και ως γνωστόν υποστηρίζετε και ηθικά απο την πολιτισμική μας κληρονομιά του "όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος".
Κατα τα αλλα http://anotata-tei.blogspot.com.
Θα τα ξαναπουμε σύντομα.